Halit Akçatepe

  • Görüntüleme Görüntüleme: 5
  • Son güncelleme Son güncelleme:
  • Halit Akçatepe tam adıyla Mustafa Halit Akçatepe (1 Ocak 1938, Üsküdar - 31 Mart 2017, İstanbul) Türk sinema, dizi oyuncusu ve tiyatro sanatçısı.

    Halit Akçatepe, babası Sıtkı Akçatepe tarafından Osmanlı İmparatorluğU'nun Lale Devri Sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa'NıN ikinci nesil torunudur.

    MV5BZWQ1YTJhNDAtOWIxYS00OGU5LWIxODQtZTk4YjczMzNhZDRjXkEyXkFqcGdeQXVyMjc2Mzk3ODA@._V1_.jpg


    Halit Akçatepe
    Doğum Mustafa Halit Akçatepe
    1 Ocak 1938
    Üsküdar, İstanbul, Türkiye
    ÖLüM 31 Mart 2017 (79 yaşında)
    İstanbul, Türkiye
    ÖLüM sebebi Kalp krizi
    Defin yeri Karacaahmet Mezarlığı
    Milliyet Türk
    VatandaşLık Türkiye
    Meslek Oyuncu
    Etkin Yıllar 1943–2017
    Evlilik Tülin Akçatepe (e. 1963–1981)
    Rezzan Akçatepe (e. 1999–2009)
    Çocuk(lar) ItıR Akçatepe (D. 1964)
    Ebru Akçatepe (D. 1968)
    Günsu Akçatepe (D. 2001)
    Ebeveyn(ler) Sıtkı Akçatepe
    Leman Akçatepe
    Akraba(lar) Nevşehirli Damat İbrahim Paşa (BüYük dedesi)
    Ödüller AltıN Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü
    (2011)

    Yaşamı
    1 Ocak 1938'de Üsküdar'da doğan Akçatepe, ilkokulu Refik Halit Karay Mektebi'nde okur. Babası Sıtkı Akçatepe'dir. Zamanın film Yönetmenlerinden birinin, babasına "bize bir çocuk oyuncu lazıM" dediğI zaman, babası tülüatçı Sıtkı Bey oğlu Halit'I oynatmıştıR. İlk filmini 1943'te 5 yaşındayken çekti. Daha sonra ilkokul sıralarında ders Görmeye başladı. Saint Benoit Fransız Lisesi'nden mezun oldu. 1959'da Anıtkabir'de 1,5 yıl askerlik Görevini yaptı. 1972'te Tatlı Dillim filmiyle şöhreti yakaladı. 1963'te Yasak, Gündoğarken, Semaya Baktım Seni Gördüm filmlerini çekti. 1975'te Hababam Sınıfı filmindeki Güdük Necmi tiplemesiyle Türk sinemasına adını yazdırmıştıR.

    Oyuncunun babası Sıtkı Akçatepe ve annesi Leman Akçatepe de Türk sinemasında birçok yapımda rol almış oyunculardır. Babası Sıtkı Akçatepe, Hababam Sınıfı film serisinde oğlu ile birlikte çalışmıştır (öğretmen Paşa Nuri).

    Özel hayatı
    Halit Akçatepe'nin annesi ve babası da oyuncudur. Annesi Leman Akçatepe babası ise Hababam Sınıfı filmlerinde "Paşa Nuri" rolüyle tanınan Sıtkı Akçatepe'dir. İki kez evlenen oyuncu ilk evliliğini 1963 yılında Tülin Akçatepe ile yapmış bu evliliğinden Itır (1964) ve Ebru (1968) isminde iki kızı olmuştur. 1981 yılında Tülin Hanımdan boşanan oyuncu 1999'da kendisinden 39 yaş küçük olan Rezzan Akçatepe ile evlenmiştir. Bu evliliğinden ise 2001 yılında kızları Günsu doğmuştur.[1] Halit Akçatepe ve Rezzan Akçatepe 2009 yılında boşanmıştır.[2]

    Ölümü

    Halit Akçatepe, babası Sıtkı Akçatepe ve annesi Leman Akçatepe'nin Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabirleri, İstanbul
    Halit Akçatepe, 31 Mart 2017 tarihinde İstanbul'da 79 yaşında öldü. Akçatepe'nin doktoru fizyoterapi gören oyuncunun Kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı.[3][4] 2 Nisan 2017'de, Caddebostan Kültür Merkezi'nde düzenlenen anma etkinliğI ve Şakirin Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[5][6][7]

    Halit Akçatepe, babası Sıtkı Akçatepe ve annesi Leman Akçatepe'nin Karacaahmet Mezarlığı'ndaki kabirleri, İstanbul

    800px-Graves_of_Halit_Akçatepe,_Sıtkı_Akçatepe_and_Leman_Akçatepe.jpg


    Tiyatro
    Tıpkı Sen Tıpkı Ben: Haluk Işık - Hadi Çaman Tiyatrosu - 2002
    Töre: Turgut Özakman - İstanbul Şehir Tiyatrosu
    Havana Duruşması: H.M. Enzensberger - Dostlar Tiyatrosu - 1971
    Asiye Nasıl Kurtulur?: Vasıf Öngören - Dostlar Tiyatrosu - 1970
    Nekrasof: Jean Paul Sartre - Dostlar Tiyatrosu - 1970
    Rosenbergler Ölmemeli: Alain Decaux - Dostlar Tiyatrosu - 1969
    Durdurun Dünyayı İnecek Var: Anthony Newley\Leslie Bricusse - Dostlar Tiyatrosu - 1969
    Filmografi
    Babam Sınıfta Kaldı (2013)
    Krem (dizi) (2012)
    Kral Çıplak (2012)
    Leyla ile Mecnun (dizi) (2011)
    Geniş Aile (2009)
    Aile Reisi (2009)
    7 Kocalı Hürmüz (2009)
    Orada Neler Oluyor? (2009)
    Vurgun (2008)
    Genco (2007)
    Yalan Dünya (2007)
    Hakkını Helal Et (2007)
    Sesler Yüzler Mekanlar (2007)
    İki Aile (2006 - 2008)
    Sevda Çiçeği (2006)
    Hababam Sınıfı Üç Buçuk (2005)
    İki Arada Aşk (2005)
    Cumbadan Rumpaya (2005)
    Beşinci Boyut (2005)
    Müyim Olan Aşkımız (2005)
    Hababam Sınıfı Askerde (2004)
    Büyük Buluşma (2004)
    Canım Annem (2004)
    Avrupa Yakası (2004)
    Yeşilçam Denizi (2003)
    Şapkadan Babam Çıktı (2003)
    Hababam Sınıfı Merhaba (2003)
    Vaka-i Zaptiye (2002)
    En Son Babalar Duyar (2002)
    Çılgın Bediş (2001)
    Siyah Cennet (2000)
    Tersine Dünya (2000)
    Konu KomşU (1999)
    Eltiler (1997)
    Hayvanlara Dokunduk (1997)
    Hoşçakal İstanbul (1996)
    Şaban İle Şirin (1995)
    Çatı (1995)
    Kaygısızlar (1994)
    Hayri Beyin Son Aşkı (1993)
    Oyun İçinde Oyun (1993)
    Şaban Askerde (1993)
    Yazlıkçılar (1993)
    Anasının Kızı (1992)
    Sürgün (1992)
    İnsanlar Yaşadıkça (1989)
    Bizimkiler (1989)
    Kötü Kader (1987)
    Büyük KoşU (1987)
    Karımın Gölgesi (1987)
    Keko Aptallar Çetesi (1986)
    Keriz (1985)
    Şaban Papucu Yarım (1985)
    Şen Dul Şaban (1985)
    Adile Teyze (1982)
    Umut Dilencisi (1982)
    Buyurun Cümbüşe (1982)
    Talih Kuşu (1982)
    Dört Geline Dört Damat (1981)
    Renkli Dünyalar (1980)
    Dokunmayın Şabanıma (1979)
    Evlidir Ne Yapsa Yeridir (1978)
    Şabanoğlu Şaban (1977)
    Gülen Gözler (1977)
    Bülbül Ailesi (1976)
    Hababam Sınıfı Uyanıyor (1976)
    Süt Kardeşler (1976)
    Tantana Kardeşler (1976)
    Şoför Mehmet (1976)
    Lüküs Hayat (1976)
    Bizim Aile (1975)
    Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı (1975)
    Merhaba (1975)
    Ah Nerede (1975)
    Üç Ahbap Çavuşlar (1975)
    Şaşkın (1974)
    Hababam Sınıfı (1974)
    Köyden İndim Şehire (1974)
    Salak Milyoner (1974)
    Evet mi Hayır mı? (1974)
    Kanlı Deniz (1974)
    Mavi Boncuk (1974)
    Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz (1974)
    Canım Kardeşim (1973)
    Tarkan: Güçlü Kahraman (1973)
    Yalancı Yarim (1973)
    Bebek Yüzlü (1973)
    Oh Olsun (1973)
    Ömer Hayyam (1973)
    Umut Dünyası (1973)
    Sevilmek İstiyorum (1973)
    İyi Döverim Kötü Severim (1972)
    Tarkan: Altın Madalyon (1972)
    Üç Sevgili (1972)
    Sev Kardeşim (1972)
    O Ağacın Altında (1972)
    Tatlı Dillim (1972)
    Feryat (1972)
    Adanalı Kardeşler (1972 Ufaklık / Konuk Oyuncu)
    Bir Varmış Bir Yokmuş (1971)
    Üç Arkadaş (1971)
    Beyoğlu Güzeli (1971)
    Mahallenin Namusu (1953)
    Köprüaltı Çocukları (1953)
    Hayat Acıları (1951)
    Güldağlı Cemile (1951)
    İstiklal Madalyası (1948)
    Bir Dağ Masalı (1947)
    Karanlık Yollar (1947)
    Senede Bir Gün (1946)
    Günahsızlar (1944)
    Nasreddin Hoca Düğün'de (1943)
    Dertli Pınar (1943)
    Oyuncu Seçimi
    Hababam Sınıfı - 1974 (Cast Sorumlusu)
    Yardımcı Yönetmen
    Hasret - 1974
    Reklam
    Pakpen - 2006
    Vodafone - 2010
    Senaryo Yazarı
    Şaban Pabucu Yarım - 1985
    Gurbetçi Şaban - 1985
    Lüküs Hayat - 1976
    Kaynakça
    ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016.
    ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Eylül 2016.
    ^ https://www.hurriyet.com.tr/amp/gundem/halit-akcatepenin-doktorundan-son-dakika-aciklamasi-40413408
    ^ https://www.milliyet.com.tr/amp/gundem/son-dakika-halit-akcatepe-hayatini-kaybetti-olum-nedeni-2424065
    ^ "Hababam Sınıfı'nın 'Güdük Necmi'si Halit Akçatepe hayatını kaybetti". BBC Türkçe. 31 Mart 2017. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017.
    ^ "Oyuncu Halit Akçatepe'nin ölüm nedeni açıklandı". Yeni Akit. 31 Mart 2017. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017.
    ^ "Halit Akçatepe, Şakirin Camii'nden son yolculuğuna uğurlandı". NTV.com.tr. 3 Nisan 2017. 22 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Nisan 2017.
  • Yükleniyor…
  • Yükleniyor…
Üst