Münir Özkul

  • Görüntüleme Görüntüleme: 12
  • Son güncelleme Son güncelleme:
  • Doğum Yeri : İstanbul/ Türkiye
    Doğum Tarihi : 15.8.1925 - 5.1.2018

    munir-ozkul_4452.jpg


    Münir Özkul (15 Ağustos 1925, İstanbul - 5 Ocak 2018, İstanbul), Türk meddâh, tiyatro ve sinema oyuncusu.

    Münir Özkul, İstanbul Erkek Lisesi mezunudur. Sanat hayatına henüz lise öğrencisiyken 1940 YıLında BakırköY Halkevi'nde tiyatro ile başladı. Bir süre İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne ve Edebiyat Fakültesi'nin sanat tarihi BöLüMüne devam etti.

    1948'de Ses Tiyatrosu'nda sahnelenen "Aşk Köprüsü" oyunuyla profesyonel oldu. Daha sonra Muhsin Ertuğrul'un Yönetimindeki Küçük Sahne'ye geçti.Bu Dönemde John Steinbeck'ten Fareler ve İnsanlar (1951), John Millington Synge'den Babayiğit, George Axelrod'dan Yaz Bekarı (1954), John Patrick'ten Çayhane (1955) gibi oyunlarda oynadı. Daha sonra İstanbul Şehir Tiyatroları'nda (1958-59), Ankara Devlet Tiyatrosu'nda (1959-60) ve Istanbul Aksaray'daki Bulvar Tiyatrosu'nda arkadaşlarıyla kurduğU kendi topluluğunda (1960-62) çalışTı. 1963-67 arasında çeşitli topluluklarla turnelere çıktı; zaman zaman sahneden uzak kaldığı Dönemler oldu. Sahne aldığı özel tiyatrolarda Sadri Alışık, Cahit Irgat, Nevin Akkaya ve Şükran GüngöR gibi oyuncularla çalıştı.

    2-olum-yil-donumunde-munir-ozkul-kimdir-munir-12785681_amp.jpg


    1978'de yeniden Şehir Tiyatroları'na Döndü. 1983-84'te, daha önce kendi topluluğunda (1961) sahneye konan ve Büyük ilgi Gören, Jean Anouilh'in "Generalin Aşkı" oyunuyla Dormen Tiyatrosu'nda sahneye çıktı. 1980'lerin ortalarında Ferhan Şensoy'un Ortaoyuncular topluluğuna katıldı, aralarında "İstanbul'U Satıyorum"un da yer aldığı dört oyunda rol aldıktan sonra sahnelere veda etti.

    Özkul 1968'de Altan Karındaş topluluğunda oynanan Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyunundaki rolüyle İlhan İskender Armağanı'Nı kazandı. Gene bu başarısı üzerine İsmail Dümbüllü, Kel Hasan'dan devraldığı 50 yıllık simgesel kavuğU Özkul'a verdi (Özkul bu kavuğu 1989'da Ferhan Şensoy'a devretti.). Daha önce de oynadığı Haldun Taner'in Sersem KocanıN Kurnaz Karısı (1978) oyunundaki rolüyle Avni Dilligil (1978), Ulvi Uraz (1979), İsmet Küntay (1979) ve İsmail Dümbüllü (1980) ödüllerini kazandı.

    Özkul 1950'lerden itibaren sinemada da rol almaya başladı. İlk dönem filmlerinden dikkat çekenleri Edi ile Büdü, Balıkçı Güzeli ve Kalbimin Şarkısı'dıR. 1965'ten sonra sinemada canlandırdığı karakterlerle övgü topladı.

    1970'li yıllarda, kalabalık kadrolu ve genellikle Ertem Eğilmez'in yönettiği filmlerde önemli roller aldı. En bilinen rollerinden biri onunla özdeşleşen Hababam SıNıfı serisindeki Özel Çamlıca Lisesi'nin tatlı sert müdüR yardımcısı "Kel Mahmut" karakteri oldu. Özkul'un kadrosunda yer aldığı bu dönemde çekilen kalabalık kadrolu aile filmlerinden bazıları Mavi Boncuk, Bizim Aile, Aile Şerefi, Gülen Gözler, Neşeli Günler, Gırgıriye ve Görgüsüzler olarak sayılabilir. Bu filmlerin büyük kısmında Adile Naşit'le beraber, Türk sinemasının unutulmaz ikililerinden birini oluşturmuştur. 1980 sonrası ise dönemin akımı olan video için çekilen pek çok filmde rol almıştır.

    Kariyeri boyunca 200'den fazla filmde rol alan Özkul, Sev Kardeşim filmindeki oyunuyla 1972 Altın Portakal Film Festivali'nde "en iyi erkek oyuncu" ödüLünü kazandı. "Bizim Aile" filminde canlandirdigi "Yaşar Usta" rolüyle de 1977 Azerbaycan Film Festivali'nde özel ödül kazandı. "Süt Kardeşler" filminde yönetmen yardımcılığı da yapmıştır.

    1598820_620x410.jpg


    Tarık Buğra'nın romanından televizyona aktarılan ve Naşit Özcan'ın yaşam öyküsünden bir kesiti canlandıran "İbiş'in Rüyası"nda canlandırdığı İbiş karakteri de unutulmazlar arasındadır. Televizyon dizilerinin yaygınlaşmaya başladığı 90'lı yıllarda dizi oyunculuğundan uzak dursa da Uzaylı Zekiye, Ana Kuzusu ve Şaban ile Şirin gibi dizilerde rol aldı. Son olarak 2000'li yılların başında, Hamdi Alkan'ın canlandırdığı "Yarmagül" karakterinin dedesini oynadığı Reyting Hamdi televizyon programında kamera karşısına geçti.

    1980'de yapılan bir Jübileyle 40'ıncı sanat yılı, 1996 yılında da Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen gecede 55'inci sanat yılı kutlandı. 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Münir Özkul'a "devlet sanatçısı" ünvânı verildi.

    Özel hayatı
    Özkul dört kez evlendi ve üç çocuğu oldu.İlk eşi Şadan, ikinci eşi Suna Selen, üçüncü eşi Yaşar ve son eşi 1986'da evlendiği Umman Özkul'dur. Oyuncu ve sunucu Güner Özkul'un babasıdır. Güner Özkul'a göre babası "evlilikten korkmazdı ama boşanamamaktan korkardı".Hayatının önemli bir kısmını alkolle savaşarak geçiren Özkul, 1990'lı yılların ortasında alkolü tamamen bıraktı.

    Hastalığı ve ölümü
    2003 yılından beri demans ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı ile mücadele eden Özkul, bu tarihten beri evinden dışarıya çıkmak ve kimseyle görüşmek istemedi. Hastalığına bağlı olarak geçmişe dâir hafıza kaybı yaşayan oyuncu, vefat etmiş birçok tanıdığının hayatta olduklarını sandı.Uzun süre mücadele ettiği hastalıkları süresince hakkında bir çok kez asılsız ölüm haberleri çıktı. 5 Ocak 2018'de Beyoğlu'nun Cihangir semtindeki evinde 92 yaşında hayatını kaybetti. 7 Ocak 2018'de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde düzenlenen anma etkinliğinin ardından Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazı sonrası Bakırköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi.

    munir-ozkul.jpg


    Rol aldığı tiyatro oyunları
    Aşk Köprüsü
    İstanbul'u Satıyorum (1987-88)
    Soyut Padişah
    Sersem Kocanın Kurnaz Karısı
    Çayhane
    Fareler ve İnsanlar
    Keşanlı Ali Destanı
    Yorgun Matador
    Hababam Sınıfı
    Babayiğit
    Yaz Bekarı
    Generalin Aşkı
    Kanlı Nigar
    Filmografi

    Filmografi
    Filmler
    Yıl Film Rol
    1950 Üçüncü Selim'in Gözdesi
    1951 Barbaros Hayreddin Paşa
    1951 Evli Mi Bekar Mı
    1951 Lale Devri
    1951 Vatan ve Namık Kemal
    1951 Yavuz Sultan Selim ve Yeniçeri Hasan
    1952 Edi ile Büdü
    1952 Edi ile Büdü Tiyatrocu
    1953 Balıkçı Güzeli
    1953 HalıCı Kız
    1955 Bir Aşk Hikayesi
    1955 Tuş / Bir Aşk Hikayesi
    1956 Kalbimin Şarkısı Münir
    1956 Miras Uğrunda

    1958 Altın Kafes
    1958 İftira
    1959 Gurbet
    1960 Taş Bebek
    1960 Yaman Gazeteci Yaman
    1961 Bir Bahar Akşamı
    1961 Yumurcak
    1965 65 Hüsnü
    1965 Bilen Kazanıyor
    1965 Cezmi Band 007.5
    1965 Dokunma Bozulurum
    1965 Gönül Kuşu
    1965 Kahreden Kurşun Tencere Münir
    1965 'Kan Gövdeyi Götürdü

    Televizyon
    Yıl Dizi
    1979 İbiş'in Rüyası
    1984 Köşe DönüCü
    1987 Uzaylı Zekiye
    1991 Bir Ömrün Bedeli
    1991 Varsayalım İsmail
    1993 Nasreddin Hoca
    1994 Kızlar Sınıfı
    1996-1997 Ana Kuzusu
    1997 Şaban ile Şirin
    2000-2002 Reyting Hamdi

    Ödülleri
    Yıl Ödül Notlar
    1967 İlhan İskender Armağanı Kanlı Nigâr oyunuyla
    1972 9. Altın Portakal Film Festivali, En İyi Erkek Karakter Oyuncu Ödülü Sev Kardeşim
    1991 Dümbüllü Ödülü
    1997 Altın Kelebek Ödülleri Onur Ödülü
    1999 Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü "Muhsin Ertuğrul Tiyatro Emek Ödülü"
    2004 37. Sinema Yazarları Derneği Ödülleri Onur Ödülü
    2006 Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü
    2014 18. Afife Tiyatro Ödülleri, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü :
    2015 T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü.
  • Yükleniyor…
  • Yükleniyor…
Üst