Şener Şen

  • Görüntüleme Görüntüleme: 14
  • Son güncelleme Son güncelleme:

Navigasyon

  • Şener Şen (D. 26 Aralık 1941, Adana) Türk oyuncu.

    ŞenerŞen.jpg


    Doğum 26 Aralık 1941 (79 yaşında)
    Adana, Türkiye
    Milliyet Türk
    Etkin Yıllar 1967-GüNüMüz
    Evlilik Sermin Hürmeriç (e. 1989–1997)

    Hayatı
    26 Aralık 1941 tarihinde, o zamanlar marangozluk yapan Ali Şen'in oğlu olarak Adana'da Dünyaya geldi. Lüleburgaz'daki Kepirtepe KöY Enstitüsünden mezun oldu ve öğretmen olarak Kocaeli'ne atandı.[1][2] Sanat hayatına İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatrolarında sahneye çıkarak başladı. Babası gibi sinema sanatçısı olmak istemeyen Şener Şen, kendisini tiyatro oyunculuğuna adadı. Radyo tiyatrolarında da oynadı[3]. Ancak tiyatrodan elde ettiği kazanç yetmediği için sinemaya girmek zorunda kaldı. Dublajdan tanıDığı Yönetmenlere, “Figüran olarak beni de çağıRıN. Ama bir şartıM var, yevmiyemi o GüN alayıM” der.[kaynak belirtilmeli]

    Sinemaya ilk adım attığı yıllarda figüranlık dahil her işi yaptı. Beş yıL boyunca - bazı filmlerde sadece dans etmek veya başrol oyuncusundan dayak yemek gibi- küçük rollerde yer aldı. Kariyerinde dönüm noktası 1975 yıLında Ertem Eğilmez'in filmi Hababam Sınıfı'ndaki ‘'Badi Ekrem'’ tiplemesi oldu. Aynı filmde İnek Şaban tiplemesi ile ün yapan Kemal sunal ile müthiş bir ikili oluşturdu[özgün araştırma?] ve o yıllarda Büyük gişe hasılatı yapan Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, ÇöPçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerde oynadı.

    Şener Şen, 1984'e kadar yardımcı roller oynadı. O dönemde Anadolu piyasasına hâkim olan işletmecilerin, Arzu Film ve Ertem Eğilmez'e yaptıkları baskı sonucunda artık başrollerde oynaması Gündeme gelir. Ancak o güne kadar özellikle Kemal sunal ve İlyas Salman'la birlikte yaptığı filmlerde oynadığı uyanık, üçkâğıtçı, sahtekâR, dolandıRıCı tiplemeleri canlandırmış olan Şen bu kez halkın isteğinin dışında bir rol seçti. “Onların istediği filmi yapmam, başrol oynayacaksam kendi istediğim filmi yaparım” diyerek Başar Sabuncu'nun Namuslu filminde ilk kez başrole çıktı.[4] Filmde canlandırdığı Ali Rıza Bey karakteri işine son derece bağlı bir mutemettir. Bu nedenle çevresindekilerce hor görülür. Zimmetine para geçirdiği söylentileri ortalığa yayılınca itibar görür ve el üstünde tutulmaya başlar. Ertem Eğilmez'in bu film için ona “Eğer bu film tutmazsa senin hayatın başlarken biter. Bir daha bir fırsat yakalayamazsın. Ama öBürünü seçersen yılda beş, altı film yaparsın, para da kazanırsın” demesine rağmen, Namuslu o yılın en iyi iş yapan filmleri arasına girdi ve Şener Şen'in sinema kariyerindeki ikinci perde açıldı.

    Namuslu filmiyle üçkağıtçı, sahtekar karakterleri canlandırmaktan sıyrılan Şener Şen artık iyi, insanları kandırmayan, saf, temiz yürekli karakterleri canlandırmaya başladı. Nesli Çölgeçen’in Züğürt Ağa 'sında saf bir köy ağasını, Milyarder'de piyangodan Büyük ikramiye kazanan istasyon şefini, Muhsin Bey 'de şöhret olmak isteyen bir gence yardım eden organizatörü başarı ile oynadı. Bu yıllarda moda olan müzikallerde de gözüktü.

    Ertem Eğilmez'in son filmi olan ve Türk sinema seyircisinin sinema önlerinde uzun kuyruklar oluşturduğU taşlamalarla dolu Arabesk filminde Müjde Ar ile başrolleri paylaştı. 1996'da ise Türk sinemasında bir devrim yaratan “Eşkıya” filminde Uğur Yücel ile birlikte oynadı. Yavuz Turgul'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği bu film Türk sinema sektöründe o dönem için bir rekor kırarak 2,5 milyonu aşkın seyirciyi sinemalara çekti.

    Gaziantepli kebap üstadı Ali Haydar'ı canlandırdığı İkinci Bahar (1998-2001) dizisinde diğer başrol oyuncusu Hanım adlı Trakyalı bir mezeciyi canlandıran Türkan Şoray'dı.

    2005 yılında Kabalcı Yayınevi tarafından basılan Giovanni Scognamillo'nun yazdığı Türk Sinemasında Şener Şen isimli çalışma oyuncu hakkında yazılmış en kapsamlı çalışmadır. Şener Şen'in bu yıla kadar olan oyunculuk kariyeri dönemlere ayrılarak incelenmiştir. Kitapta Şener Şen'in film dizini, sahne oyunları ve müzikalleri dizinleri de bulunmaktadır.


    2010'da Şen.
    Yönetmenliğini Yavuz Turgul'un yaptığı Gönül Yarası (2005) filmindeki emekli öğretmen Nazım rolüyle 42. Altın Portakal Film Festivali'nde 'En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı. Senaryolarını Yavuz Turgul'un yazdığı, "nesli tükenen bir kabadayıyı" canlandırdığı Kabadayı (2007) ile başrollerini Çetin Tekindor, Cem Yılmaz'la paylaştığı Av Mevsimi (2010) ve Yol Ayrımı (2017) en son rol aldığı filmler olmuştur. Şen, 2015 yılında Aygaz Otogaz reklamıyla ekranlara geri dönmüştür.[5][6]

    28 Aralık 2016'da Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'nü 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın elinden alan Şener Şen törende yaptığı konuşmada; "Hikayeler hayatı nasıl yaşayabiliriz konusunda bize yol göstericilerdir. Ben canlandırdığım karakterlerin iyiye ve doğruya hizmet etmesi için özenle seçtim. Bir aktör için intihar sayılabilecek uzun yıllar istediğim hikayeyi bekledim. İyiyi, doğruyu ve güzeli arayan toplumların her zaman barış içinde yaşayacağına inandım. Bu ödülü toplumsal barışımıza bir katkısı olması umudu ile kabul ediyorum" dedi.[7][8][9]

    Özel Yaşamı
    İki kez evlenen Şener Şen, ilk evliliğinden bir kız çocuğU (Bengü Şen (d. 1974)) babasıdır. Muhsin Bey'in çekimleri sırasında tanıştığı Sermin Hürmeriç'le 1989'da ikinci evliliğini yaptı. Çift 1997'de boşandı.

    11 Kasım 2020 tarihinde Koronavirüs'üne yakalandığı duyuruldu.[10]

    Ödülleri
    Yıl Yapım Rol Ödül Kategori Notlar
    1978 ÇöPçüler Kralı Şakir Altın Portakal En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

    1987 Muhsin Bey Muhsin Kanadıkırık En İyi Erkek Oyuncu

    1998 Devlet Sanatçısı Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Devlet Sanatçılığını düzenleyen yönetmeliğin
    Danıştay tarafından iptali sonucu unvanı kaldırılmıştır.

    2004 Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülü
    2005 Gönül Yarası Nazım En İyi Erkek Oyuncu
    Sadri Alışık Ödülü En İyi Erkek Oyuncu
    2006 Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülü
    2008 Eşkıya Baran Yeşilçam Ödülü En İyi Erkek Oyuncu
    SİYAD Ödülü Onur Ödülü
    2016 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü Sinema
    Rol aldığı tiyatro oyunları
    Yıl Oyun Yazar Tiyatro
    1967 Othello William Shakespeare İstanbul Şehir Tiyatrosu
    Cyrano de Bergerac Edmond Rostand
    1977 Oyun Nasıl Oynanmalı Vasıf Öngören
    1978 Zengin Mutfağı
    1979 Sersem Kocanın Kurnaz Karısı Haldun Taner
    1981 Hababam Sınıfı Müzikali Rıfat Ilgaz Şan Tiyatrosu
    1982 Neşe-i Muhabbet
    1983 Sade Vatandaş Şvayk Hitler'e Karşı Bertolt Brecht
    1984 Keşanlı Ali Destanı Haldun Taner Schaubühne (Berlin)
    1986 Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra Yavuz Turgul, Vural Sözer Şan Tiyatrosu
    2004 Mucizeler Komedisi Yavuz Turgul Most Yapım
    2018 Zengin Mutfağı Vasıf Öngören DAS DAS
    Filmografi
    Ana madde: Şener Şen filmografisi
    Yıl Film Rol Notlar
    1964 Yaşasın Hayat Babası Ali Şen'le beraber oynadığı ilk film
    1964 Hizmetçi Dediğin Böyle Olur Babası Ali Şen'le beraber oynadığı 2. film
    1967 Sözde Kızlar Serseri
    1970 Kadın Satılmaz Nazif'in Kardeşi Nezih Babası Ali Şen'le beraber oynadığı 3. film
    1971 Altın Prens Devler Ülkesinde Tintin
    1971 Görünce Kurşunlayın Kamyonet Şoförü
    1972 Katerina
    1973 Aşk Mahkumu Doktor
    Bitirimler Sosyetede Garson
    Bir Demet Menekşe
    1974 Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz Devlet Dairesinde Müdür Arayan Adam/Nubar Terziyan Seslendirmesi
    Ayrı Dünyalar Kumarbaz
    1975 Bak Yeşil Yeşil Ahmet
    Bizim Aile Şener
    Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı Badi Ekrem
    Aptal Şampiyon Fong
    1976 Hababam Sınıfı Uyanıyor Badi Ekrem
    Tosun Paşa Lütfü
    Süt Kardeşler Kumandan Hüsamettin
    1977 Hababam Sınıfı Tatilde Badi Ekrem
    Şabanoğlu Şaban Kumandan Hüsamettin
    ÇöPçüler Kralı Zabıta Amiri
    Gülen Gözler Vecihi
    1978 Kibar Feyzo Maho Ağa
    Sultan Bakkal Bahtiyar
    Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor Badi Ekrem
    Neşeli Günler Ziya
    1979 Erkek Güzeli Sefil Bilo Maho Ağa
    N'olacak Şimdi Şakir
    1980 Banker Bilo Banker Maho
    1981 Gırgıriyede Şenlik Var Haydar
    Davaro Sülo
    1982 Adile Teyze Sadık
    Çiçek Abbas Şakir
    Dolap Beygiri Banker Yakup
    1983 Gırgıriyede Cümbüş Var Duman Haydar
    Şekerpare Ziver
    Şalvar Davası Ağa
    1984 Gırgıriyede Büyük Seçim Duman Haydar
    Namuslu Ali Rıza
    1985 Züğürt Ağa Ağa
    Aşık Oldum Şakir
    Çıplak Vatandaş İbrahim
    1986 Milyarder Mesut
    Değirmen Kaymakam Hilmi
    1987 Muhsin Bey Muhsin Bey
    Selamsız Bandosu Latif Şahin
    1988 Zengin Mutfağı Lütfü Usta
    Arabesk Şener
    1990 Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni Haşmet Asilkan
    1992 Gölge Oyunu Abidin
    1993 Amerikalı Şeref The Türk
    1996 Eşkıya Baran
    1998 İkinci Bahar Ali Haydar Televizyon dizisi
    2004 Gönül Yarası Nazım
    2007 Kabadayı Ali Osman
    2010 Av Mevsimi Cinayet masası polisi Avcı Ferman
    2017 Yol Ayrımı Mazhar Kozanlı
    Rol aldığı reklamlar
    Hürriyet Reklamları (1985-1986)
    Artema Reklamları (1990-1992)
    Pamukbank Reklamı (2001-2002)
    Akbank Reklamları (2002-2006)
    TTNet Reklamları (2008-2010)
    Aygaz Otogaz Reklamları (2015-2016)
  • Yükleniyor…
  • Yükleniyor…
Üst