O Orhan Aksoy

Administrator
Yönetici
Mesajlar
41
Tepkime puanı
0
Puanları
6
Orhan Aksoy (10 Ocak 1930, Bursa - 22 Ocak 2008, İstanbul), Türk Yönetmen, senarist ve yapımcı.

7aksoykuly30renk.jpg


Orhan Aksoy
Doğum 10 Ocak 1930
Bursa, Türkiye
ÖLüM 22 Ocak 2008 (78 yaşında)
İstanbul, Türkiye
Milliyet Türkiye
Meslek Yönetmen

Hayatı
Orhan Aksoy 1930 YıLında Bursa'da doğdu. Liseden sonra öğrenimini Bıraktı. Sinema çevresine operatöR olarak girdi. Saray ve Şık Sinemalarında 3 yıL sinema operatörlüğü yaptı. 1952'den sonra İpek Film stüdyosu'nda çalıştı. 1963'te Ayhan Işık ve Ajda Pekkan'ıN komedi filmi olan Şıpsevdi ile yönetmenliğe başladı. Safa Önal ile beraber ortak çalışmalar gerçekleştirmişlerdir. Türk sinemasıNıN en fazla film çeken yönetmenlerinden biri olan Aksoy, çoğunlukla melodram tüRünde filmler yönetmiş ve geçerli starlara dayanarak ticari başarılar kazanmıştıR. Orhan Gencebay'ı ilk kez sinemada oynatan yönetmendir. 1978 Moskova Film Festivali'ne Erden Kıral ile beraber katılmışlardır. 22 Ocak 2008 tarihinde 78 yaşında iken İstanbul'da öldü. Serkan Acar, Aksoy'un damadıDır. Oğlu Turgay Aksoy'da film yapımcılığı yapmaktadır.

Vefatından sonra Emek Sinemasında gerçekleştirilen törende Ediz Hun onun hakkında ''Sevgili Orhan Aksoy, Türk sinemaseverler ve biz yakın dostların seninle gurur duyuyoruz. Sen ve seninle birlikte o Döneme imza atmış birbirinden değerli yönetmenlerin eşsiz çalışmaları sayesinde bugün Türk sineması varlığını sürdürebilmektedir. Aziz hatıran önünde saygıyla eğiliyoruz. Ruhun şad olsun sevgili Orhan Aksoy.'' demiştir.[1]

Filmografi
Yönetmen olarak
Şıpsevdi (1963)
Bomba Gibi Kız (1964)
Öksüz Kız (1964)
Afili Delikanlılar (1964)
Bir İçim Su (1964)
Vurun Kahpeye (1964)
Yalancı (1965)
Kumarbaz (1965)
İki Yavrucak (1965)
Hıçkırık (1965)
Altın Küpeler (1966)
Allahaısmarladık Yavrum (1966)
Erkek Severse (1966)
Dertli Gönüller (1966)
Damgalı Kadın (1966)
Samanyolu (1967)
Yıkılan Yuva (1967)
Kederli Günlerim (1967)
Kadın Asla Unutmaz (1968)
Kezban (1968)
Ayşecik'le Ömercik (1969)
Fakir Kızı Leyla (1969)
KızıM ve Ben (1969)
Uykusuz Geceler (1969)
Kınalı Yapıncak (1969)
Kezban Roma'da (1970)
Seven Ne Yapmaz (1970)
Yavrum (1970)
Vefasız (1971)
Emine (1971)
Kezban Paris'te (1971)
Seni Sevmek Kaderim (1971)
Severek AyrılalıM (1971)
Bütün Anneler Melektir (1971)
Yarın Ağlayacağım (1971)
Alın Yazısı (1972)
Hayat mı Bu (1972)
Sev Dedi Gözlerim (1972)
Kaderimin Oyunu (1972)
Acı Hayat (1973)
Hayat Bayram Olsa (1973)
Karateci Kız (1973)
Yeryüzünde Bir Melek (1973)
Yumurcak / Veda (1974)
Almanyalı Yarim (1974)
Bir Yabancı (1974)
Mahcup Delikanlı (1974)
Ayrı Dünyalar (1974)
Bir Araya Gelemeyiz (1975)
Ah Nerede (1975)
Evcilik Oyunu (1975)
Gülşah (1975)
Şafakta Buluşalım (1975)
Şoför (1976)
Kader Bağlayınca (1976)
Öyle Olsun (1976)
Aile Şerefi (1976)
Sıralardaki Heyecan (1976)
Ölmeyen Şarkı (1977)
Baraj (1977)
Dila Hanım (1977)
İşte Bizim Hikayemiz (1978)
Neşeli Günler (1978)
Taşı Toprağı Altın Şehir (1978)
Tatlı Nigâr (1978)
İstanbul 79 (1979)
İsyan (1979)
Canikom (1979)
Tanrı'ya Feryat (1980)
Renkli Dünya (1980)
Tövbe (1981)
Şöhretin Sonu (1981)
Bir Yudum Mutluluk (1982)
Gazap Rüzgârı (1982)
Bataklıkta Bir Gül (1983)
Zifaf (1983)
Üşütük (1984)
Sokaktan Gelen Bir Kadın (1984)
Acımak (1985) - Dizi
Yolun Sonundaki Karanlık (1987)
Sen Ağlama (1987)
Yakışıklı (1987)
Kiracı (1987)
Saat Sabahın Dokuzu (1987) - Dizi
Bıçkın (1988)
Dehşet Gecesi (1989)
Zehir Hafiye (1989)
Hasan Boğuldu (1990)
Varyemez (1991)
Yumuşak Ten (1994)
Hatıralar / Her Şey Sizin Için (1997) - Dizi
Üç Kadın 1 (2000) - Televizyon filmi
Üç Kadın 2 (2000) - Televizyon filmi
 
Üst